Paarse borage, gele komkommerbloemen, oranje Oost-Indische kerst – ze vormen een vrolijke verassing op elk bord. Minstens zo belangrijk, ze zijn eetbaar en sommige zelfs supersmakelijk. In het ’t lekkerst magazine restauratief verteld Gert Jan Zonneveld Piek van Rungis hoe u kun scoren met deze bloemen.

Dat viooltjes eetbaar zijn, weet bijna elke kok. Maar de natuur geeft nog veel meer moois én lekkers cadeau. “Driekwart van wat je aan bloemen om je heen ziet, is eetbaar”.  Gert Jan Zonneveld Piek weet er alles van. De oprichter van groente- en fruitgroothandel Rungis ervaart dat bloemen in de keuken al wel redelijk ingeburgerd zijn, maar dan vooral om te garneren. Een gemiste kans, wat hem betreft. “Je kunt er zó veel meer mee dan alleen voor het oog. Sommige bloemen hebben een uitgebreid aroma, andere juist weer veel smaak. Proef vooral de jonge scheuten eens. Die zijn het lekkerst.”

Vlierbloesem in bierbeslag

De eerste bloem die in hem opkomt, is de vlierbloesem. “Deze is heel uitgesproken van smaak en culinair heel goed en breed toepasbaar. Maak er eens een mooie, oer-Hollandse siroop van door hem te laten trekken met water, suiker en citroen. Of verwerk hem in een spannende cocktail. Frituur je hem met de schermen erbij in bierbeslag en strooi je er daarna poedersuiker over? Dan heb je juist een makkelijk en overheerlijk dessert. Trek er in de bloeiperiode mei-juni dus eens op uit als chef! Ontwikkel er vervolgens snel een gerecht mee en zet dit op kaart. Dan verbaas je je gasten beslist.”

Verras op ’t terras

Gasten hun eigen thee laten knoppen? Ook hiervoor heeft Gert Jan een leuke suggestie: “Kweek op je terras zelf saffraankrokus en mint. “ Met de draadjes van de krokus en de blaadjes van de mint weet elke gast zeker, verser, geuriger en natuurlijker kan niet! “Bovendien is een bloembak vol met vrolijks op zich al een beleving. Gasten ruiken het, proeven het, mogen het zelf knippen en je hebt er meteen een mooi verhaal bij. Hetzelfde kan ook prima met komkommerkruid en bieslookbloem.”

Subtiele ‘kers’ bij vis

Wat van oudsher ook veel gegeten wordt? Oost-Indische kers. “Deze oranje, rode of gele bloemen gebruik je niet alleen voor het mooie, ze voegen met hun subtiel-pittige smaak ook echt wat toe. Bij welke gerechten je deze bloem goed kunt gebruiken, lees je verder in ’t lekkerst magazine restauratief.

D&R Fotografie-RungisRSPF4871.jpg D&R Fotografie-Rungis_RSP6998.jpg  D&R Fotografie-RungisRSPF4866.jpg 
Deel deze pagina: