De vraag naar allergenenvrije snacks groeit. Dan kunt u als fastfoodondernemer drie dingen doen: dit negeren, zelf snacks zonder allergenen maken óf een partij zoeken die dat voor u doet. In het ’t lekkerst magazine restauratief verteld VA Foods dat als u deze snacks aanbiedt, het meer oplevert dan u denkt.

Het grootste vooroordeel over gluten en allergene? “Ondernemers denken vaak dat mensen zo’n allergie verzinnen”, merkt Frank Groenen, eigenaar van VA Foods, op. “Ook hoor ik cafetariahouders vaak zeggen dat niemand naar allergenenvrije producten vraagt. Ja, dat is hetzelfde als een garage die Ferrari’s verkoopt, maar alleen Lada’s voor de deur heeft!”

Blijft er nog wel wat over?

Diabetici, veganisten, moslims, mensen met lactoseallergie of glutenprobleem – het is voor een fastfoodondernemer ook bijna niet bij te houden. VA Foods maakt het sinds twee jaar gelukkig makkelijker dankzij smakelijker dankzij smakelijke snacks waar alle mogelijke ‘probleemgrondstoffen’ uit zijn. Allereerst de bekende gluten, melk, pinda’s noten en peulvruchten. Daarnaast ingrediënten als sesam, ei (veganisten!), soja en mosterd. Met deze snacks zitten mensen zelfs goed die geen lupine, selderij, vis en schaal- of weekdieren verdragen. Hoe het idee ontstond? “Mijn moeder verdraagt geen gluten en melk. We waren eens uit eten en men nam wel een half uur met haar door wat ze allemaal wel en niet mocht hebben. Ik dacht toen: wat zou het mooi zijn als iedereen weer samen kan eten. Eten verbindt immer.”

Geheim van de smid

Het grootste probleem om de snacks te maken? Dat zat in het weglaten van het bindmiddel gelatine. Hoe Frank dit oploste? “Dat is het geheim van de smid. Het kostte ons twee jaar testen en meer dan honderd keer kroketten proeven. Nu klopt alles en zijn we de enige in Nederland met deze snacks, met allergenen certificaten én met garanties op smaak, kwaliteit en ingrediënten. “

Yes, elke dag kroket!

In de recepten van VA Foods ontbreken ook kleurmiddelen als sulfiet en smaakversterkers als glutamaat. “Al die kunstmatige ingrediënten laten we weg om de producten op een natuurlijke manier te maken.  Hoe zei dit doen vertellen ze verder in ’t lekkerst magazine fastfood.

Deel deze pagina: